Vertel het eens

Echo 5

Gedateerd: 27 februari 2015

Als het goed is ben ik nu 13 weken zwanger en heb ik wederom een echo. A gaat mee naar de derde termijnecho en inmiddels de vijfde echo in totaal. We worden samen met een ander stelletje richting de echokamers geroepen. Daar moeten we nog even op ons beurt wachten.

De echoscopiste van vorige week loopt toevallig langs. “Mevrouw *** toch?”. Jup. “Vind je het goed als ik even meekijk?” Ja, prima. Ze gaat achter het echoapparaat zitten en de andere zit achter de afspraken computer, kijkt mee en schrijft ondertussen alles op.

Ze gaat weer heel het lijfje af. De hersentjes zien er weer prima uit bij 13 weken en de armpjes zwaaien er flink op los. Als ze verder naar beneden gaat, houdt ze op met glimlachen. Ik zie een bezorgde blik.

Ik pak de hand van A en knijp erin. Ze gooit er wat medische woorden in en legt uit wat ze ziet. Ze ziet dat de beentjes tegen elkaar aan liggen. Het rechter beentje bestaat uit mooie botten: een scheenbeen en een kuitbeen. Het voetje is niet zo duidelijk. Het linker bovenbeentje zit er tegen aan. Het onderbeen bestaat uit maar één en is niet even lang als bij de rechter.  Van een voetje is niets te zien.

Ze kan er niets over zeggen. Ondertussen rollen de tranen over mijn wangen. Bij A ook. Ze zegt dat dit heel zeldzaam is, maar dat ze eigenlijk niets weten. Ze bellen mijn VK op en geven door dat ze een afwijking vermoedden. Ze hebben alleen het verkeerde team aan de lijn, team roze. Ik zit bij team blauw. Als ze uiteindelijk team blauw aan de lijn hebben, is de boodschap al iets anders: “We zien een afwijking in de onderste ledematen”.

We worden doorverwezen naar het AZM. Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Daar hebben ze betere echoapparaten en andere betere mogelijkheden.

Oh. Shit.

Het is nu vrijdag en de dinsdag erna kunnen we er terecht. Fijn weekend he…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Nicole 12 maart 2015 at 16:11

  Och jee… Dat is dan inderdaad “fijn weekend he…”
  Ik kan alleen maar je een dikke virtuele knuffel geven en leef met je mee!

 • Reply mrskeunings 12 maart 2015 at 18:59

  Jeetje! Wat een shock moet dat zijn voor jullie. Heel veel sterkte.

 • Reply Laura 18 augustus 2015 at 23:59

  Pfff… Dit moment is zo gruwelijk! Ze zagen bij Lieke ook van alles: kromme beentjes, klopvoetjes en vermoedelijke aangezichtsafwijkingen. Na een vlokkentest en later een vruchtwaterpunctie bleek ze Trisomie 13 te hebben. Mijn wereld stortte weer in…

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.